EtusivuTorikauppaaMessuja ja markkinoitaKulkukauppiaan tietolaariYhteydenottolomake

Turuilla ja Toreilla - Kulkukauppias

 

 Kulkukauppiaan tietolaari


Toreilla ja markkinoilla käytävä kauppa on vanhin kaupankäynnin muoto, eikä sitä ole kyenneet tukahduttamaan sen enempää automarketit kuin muutkaan muutosten tuulet. Tori- ja markkinakauppa onkin enemmän elämänmuoto kuin vain tapa hankkia elinkeinonsa tai ostaa tarvitsemiaan hyödykkeitä. Myös tämän päivän ihminen nauttii torien ja markkinoiden tunnelmasta niin ostajana kuin myyjänäkin.

Kulkukauppiaaksi voi alkaa kuka tahansa, mitään erityisiä lupia tällaiselel myyntitavalle ei tarvitse hankkia. Mutta monenlaisia byrokraattisia kiemuroita kaupankäyntiin liittyy. Myyntityötä tekevän on pidettävä muun muassa kaksinkertaista kirjanpitoa, josta käyvät selville niin tulot kuin menotkin, kaikki kuitit on säilytettävä ja myyntitulot on ilmoitettava tuloverotuksessa, yli 8500 euron vuosittaisesta myynnistä tulee maksaa arvonlisäveroa. Muualla kuin kotipaikakkunnallaan työskentelevä kulkukauppias voi saada laillista kulukorvausta ja päivärahaa.

Býrokraattisessa mielessä monimutkaisinta on elintarvikkeilla tehtävä kauppa, johon liittyy huomattavan paljon erilaisia sääntöjä ja määräyksiä. Mutta ylivoimaista ei näidenkään sääntöjen selvittäminen ole, vaatii vain pientä vaivannäköä. Aloittelevalle myyjälle hygieniapassin suorittaminen on hyvä keino ottaa asioista selvää.

Hyvin menestyvät kulkukauppiaan työ perustuu muutamaan yksinkertaiseen perusasiaan;

  1. myytävien tuotteiden on oltava hyviä
  2. oman myyntipaikan on oltava siisti, asiallinen ja myyvä
  3. hyvin suunniteltu mainonta niin paikallislehdessä kuin myyntipaikallakin
  4. viimeisenä ja tärkeimpänä tekijänä tulee henkilökohtaisen myyntityön laatu

    Hymyilevä, asiallisesti käyttäytyvä ja ulospäin suuntautunut myyjä tekee varmasti enemmän kauppoja kuin hiljaisena jurottava jässikkä. Peruskäyttäytymissäännöillä, joihin kuuluu tervehtiminen, toisesta kiinnostuminen ja kiittäminen, pääsee jo pitkälle.

Lisätietoja kulkukauppiaan työstä ja siihen liittyvistä säädöksistä löydät Kauppiaan ABC -oppaasta


Turuilla ja Toreilla kulkee - KULKUKAUPPIAS.fi